دانشگاه صنعتی شریف در یازدهم آبان ماه 1344 با کیفیتی در سطح دانشگاههای معتبر دنیا به دست دکتر محمد علی مجتهدی تأسیس گردید.. این دانشگاه معتبر از مهرماه سال 1345 با در اختیار داشتن تنها 54 نفر عضو هیأت علمی (8 نفر دکتری، 38 نفر فوق لیسانس، 3 نفر لیسانس و 5 نفر تکنسین) فعالیت آموزشی خود را با پذیرش 407 نفر دانشجو آغاز کرد. دانشکدههای مهندسی برق، مهندسی شیمی، مهندسی متالورژی و مهندسی مکانیک در بدو تأسیس دانشگاه اقدام به پذیرش دانشجو نمودند.
دانشگاه صنعتی شریف در سال 1344 با هدف تربیت و تامین بخشی از نیروهای متخصص موردنیاز کشور، در سطوح بالای علمی تاسیس گردید. این دانشگاه در مقایسه با بسیاری از دانشگاههای ایران و جهان دانشگاهی جوان و در حال رشد است.( نام پیشین این دانشگاه صنعتی آریامهر بوده است که بعد از انقلاب اسلامی ایران به شریف تغییر نام داد.)
دانشآموختگان این دانشگاه همواره در ردیف قویترین مهندسین و بالاترین مدیریتهای علمی، فنی و اجرایی کشور بوده و به علاوه در آزمونهای متمرکز ورودی کارشناس ارشد از نظر میانگین نمرات و درصد قبولی از کارشناسی به کارشناسیارشد در اکثر رشتههای فنی، مهندسی و علوم پایه بالاترین مقام را در بین دانشگاههای کشور داشتهاند. همچنین آنهایی که به قصد ادامه تحصیل راهی خارج از کشور شدهاند نیز به خوبی در سطح بینالمللی درخشیدهاند و پس از کسب موفقیتهای بالای علمی منشاء خدمات ارزندهای گردیدهاند. این دانشگاه عموماً به عنوان یکی از دانشگاههای برتر ایران در رشتههای فنی شناخته میشود و قبول شدن در آن نیازمند کسب رتبهٔ بالایی در کنکور سراسری است؛چنان که روزنامهٔ واشینگتن پست در خلال گزارش خود از حضور و سخنرانی پروفسور برتون ریکتر، برندهٔ آمریکایی جایزه نوبل در فیزیک در دانشگاه صنعتی شریف این دانشگاه راامآیتی ایران لقب دادهاست.
–
افتخارات دانشگاه شريف
کسب مقام نخست در مسابقات ریاضی دانشجویی برای ۲۱ سال متوالی
کسب مقام نخست کشور در اکثر دورههای مسابقات acm
انتخاب چندین نفر از استادان دانشگاه به عنوان چهرهٔ ماندگار کشور از جمله: مهدی بهادرینژاد، حسن ظهور، پرویز دوامی، سعید سهرابپور، بهمن مهری، سیاوش شهشهانی، مهدی گلشنی ، علیمحمد رنجبر و جواد صالحی
کسب نشان درجه ۱ دانش بهوسیلهٔ استادان این دانشگاه مهدی بهادرینژاد و پرویز دوامی
داشتن بیشترین تعداد اعضای فرهنگستان علوم در بین دانشگاههای ایران
معرفی شدن جواد صالحی به عنوان پراستنادترین دانشمند ایرانی در ISI.
مراکز تحقیقاتی و پژوهشکده های دانشگاه
در سال تحصیلی 54- 1353 مؤسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف ایجاد شد تا به صورت غیرانتفاعی به نشر کتاب هایی در زمینه های علمی و صنعتی اقدام ورزد.
با این همه رسالت دانشگاه منحصر به فعالیت در زمینههای آموزشی و پژوهشی نبود. آنچه اعتبار و حیثیت این دانشگاه را دو چندان میسازد تلاش بی امان و پیگیر اکثریت دانشجویان و هیأت علمی آن در راه استقرار آزادی و استقلال کشور و اعتلای ارزشهای انسانی است. این دانشگاه از بدو تأسیس خود شاهد مبارزات دلیرانه گروهی از ارجمندترین نخبگان و جوانان ایرانی بر علیه دستگاه اختناق و رژیم سر سپرده پهلوی بوده است. در جریان این پیکار شکوهمند صدها تن به زندان ها افتادند و شکنجههای دژخیمان ساواک را به جان خریدند و دهها تن از گرامیترین فرزندان این کشور به جوخه اعدام سپرده شدند، زیر شکنجه عمال حکومت جان باختند و در جنگهای چریکی دلیرانه به خاک افتادند. همچنین این دانشگاه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در جریان هشت سال دفاع مقدس 130 شهید را تقدیم نظام کرده است.
در بهمن ماه 1357 این دانشگاه موقتاً به «دانشگاه صنعتی تهران» تغییر نام داد و در پی یک همه پرسی که در مهر ماه 1358 در سطح دانشگاه به عمل آمد نام دانشگاه بار دیگر تغییر یافت و «دانشگاه صنعتی شریف» نام گرفت.
دانشگاه صنعتی شریف افتخار دارد که با بیش از چهل سال تجربه و فعالیت علمی خود توانسته است به یاری استادان کارآمد و محققین تلاش گر و دلسوز خود و هم چنین با بهرهگیری از امکانات آموزشی و آزمایشگاههای مجهز، دانشجویان مستعد خود را در سطح کارآمدترین نیروهای علمی و فنی کشور تحویل جامعه دهد. از این رو دانش آموختگان این دانشگاه به حمدا… اکثراً در سطح قوی ترین مهندسین و بالاترین مدیریتهای علمی، فنی و اجرایی کشور قرار گرفتهاند. دانش آموختگان این دانشگاه در آزمونهای متمرکز ورودی کارشناسی ارشد از نظر میانگین نمرات در آزمون مذکور و هم چنین درصد قبولی از کارشناسی به کارشناسی ارشد در اکثر رشتههای فنی- مهندسی و علوم پایه مقام اول را بین دانشگاههای کشور داشتهاند.
به عنوان نمونه در آزمون سراسری سال 1387 دانشجویان شریف در رشته های مهندسی کامپیوتر، مدیریت، مهندسی عمران، علوم کامپیوتر،IT، شیمی، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی و علم مواد و فلسفه هنر رتبه های اول را کسب نمودند.
همچنین آن هایی که به قصد ادامه تحصیل راهی خارج از کشور شدهاند به خوبی در سطح بینالمللی رقابت نموده، پس از کسب موفقیتهای والای علمی منشاء خدمات ارزندهای شدهاند. میزان انتشارات و مقالات علمی دانشآموختگان و اعضای هیأت علمی این دانشگاه در چند سال گذشته افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. علاوه بر این دانشگاه در سالهای گذشته سهم عمدهای در تربیت نفرات اول آزمون سراسری و برگزیدگان المپیادهای ریاضی، فیزیک، شیمی و کامپیوتر و آمادهسازی آن ها برای شرکت در رقابتهای جهانی داشته و اکثریت قریب به اتفاق این عزیزان ضمن شرکت در رقابتهای جهانی و کسب مقامهای بین المللی، در این دانشگاه به تحصیلات خود ادامه میدهند.